Харесай

Няма човек, който да не е посетил величествената Пирин планина и да не е останал възхитен от нейната красота. Едно от многото впечатляващи места е езерото и околността под връх Безбог. Склоновете му са каменисти, а в източната част е покритият от клек Безбожки рид. През този рид преминава пътеката от хижа Безбог към Поповото езеро. Западните склонове на Безбог към Полежанския циркус са скалисти и много стръмни, на места отвесни.

imgp8873 40118142442 o
хижа Безбог (снимка: pateka.bg)

Пътеката, която води до Поповото езеро е лесна за преминаване дори и от деца, но трябва да си отделите поне час и половина, докато стигнете езерото. Изкачвайки Безбожкия рид, ще се насладите на прекрасни гледки, а в далечината ще видите и Поповото езеро, което изглежда съвсем близо.

imgp8783 25279116677 o
гледка към Поповото езеро (снимка: pateka.bg)

Ако отидете в края на юли, началото на август може да похапнете и от сладките боровинки, скрили се встрани от пътеката.

20130810 bezbog 2 40150830451 o
снимка: pateka.bg

Кристалното Безбожко езеро е магнит за хиляди туристи. Тук може да видите високопланинските пъстърви в свои води и да се насладите на чистата и бистра вода, дадена ни от природата.

imgp8751 26277504688 o
снимка: pateka.bg

Невероятно богатство за изморения, жаден турист са бистрите поточета, пресичащи пътеката към Поповото езеро. Никога не пропускам възможност, когато мина покрай тях да отпия няколко глътки и да се наплискам с планинска вода. Докато вървиш, усещаш прилив на енергия, всички сетива се отварят, вдъхваш аромата на свежа мащерка и продължаваш напред, в очакване да видиш пред себе си невероятното, вълшебно Попово езеро, наричано още Папазгьол.

Свързани теми:  Топ 5 СПА хотели на Югозапада

62
Папазгьол (снимка: luckybansko.bg)

Поповото езеро е най-голямото по площ и най-дълбокото езеро в Пирин, на първо място е по воден обем. Водата, която изтича от езерото във вид на малък стръмен поток, се влива в шестте Рибни Попови езера, които се намират надолу по склона на планината. По този начин Поповите езера дават началото на река Ретиже, която е един от основните притоци на река Места.

До 1942 г. езерото носи името Папазгьол, което е буквален превод на сегашното му име на турски език. С името на езерото са свързани поне две легенди. Според по-популярната то се нарича така, защото в него се хвърлил един поп от мъка по озлочестената му от турците дъщеря. Когато попът потънал, килимявката му изплувала и се образувало островчето в средата на езерото, носещо същото име.

Прекрасно място за еднодневна разходка, за отмора и пикник