7/7 - (1 vote)

На 16 км. от Габрово и на 45 км. от Велико Търново в пазвите на Габровските възвишения се е сгушило село Боженци, криещо в себе си 600- годишна история. Уникално по рода си селище с възрожденски дух, “Боженци” е притегателен център за много туристи отблизо и далеч.

FB IMG 1645807398246
Калдаръмена уличка в Боженци

В това китно, приказно селце ни отвежда път, криволичещ между красиви, вековни дървета. Влизаш в селото и оставаш без дъх, сякаш времето е спряло и нищо не може да те отдели от спокойствието, тишината и красотата, които те грабват и те пренасят в един далечен свят.

FB IMG 1647432859530 1

Вървиш по калдаръма, усмихваш се на мързеливо излегнала се писана, усещаш аромат на кафе и топли мекички и чуваш учтиво “Заповядайте при нас” от близката “Шекерджийница”.

Отправяме се към къща за гости „Двата щрауса“, където ни посреща мила домакиня и се потапяме напълно във възрожденската атмосфера. Впечатление прави ниската ограда между къщите, нещо което би трябвало да се приеме за нормално навсякъде. Този факт навява спомени за едно отминало време, когато хората са били сплотени и сговорчиви.

FB IMG 1647432872789
Къща за гости „Двата щрауса“

Дестинация „Боженци“ мога да определя като подходяща за деца. Спокойно е, тихо, има полянки около къщите за свободна игра и не на последно място, да покажем и научим децата на българщина, така че те след време да се стремят към нея и да я пазят.

Свързани теми:  Там, където се срещат свръхестественото и археологията - Рупите и Хераклея Синтика