7/7 - (2 votes)

Тази статия е посветена на старата столица на България – Велико Търново, по случай празника на града, който честваме днес, 22 Март. Това няма да бъде единствената статия за този град в Пътека.бг, тъй като за Търново може да се пише много.

Празникът на Велико Търново се свързва с победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин в битката при Клокотница на 22 март 1230 г., както и с деня на Св. Четиридесет мъченици.

Дори Иван Вазов се е прекланял пред красотата на този величествен град, описвайки го само както той умее: „И като гледам този невероятен, невъзможен град, аз мисля, че пред мен стои видение, сън, измама на очите“.

22 март
Велико Търново крие в себе си хилядолетна история. Това е един от градовете в България, който носи духа на старо време, дух, който всеки българин усеща, пристигайки тук.

Най- известните забележителности на Търновград ще изброя долу с малко информация за тях, за тези които искат да направят бърз преход из улиците на величествения град.

Архитектурно-музеен резерват “Царевец”

Това е най-внушителния монументален ансамбъл, разположен на площ от 2872 кв.м. През периода XII – XIV в. претърпява няколко преустройства. Защитен е от всички страни с мощна крепостна стена и кули. Във вътрешността му са разположени сгради с богато украсени фасади. Тронната палата и личните покои на владетеля са били с великолепен интериор. В Двореца са се намирали канцелариите на царската администрация, както и редица сгради с хранително, хигиенно и стопанско предназначение. В дворцовата църква са били положени мощите на най-почитаната от българите светица – св. Петка Търновска. В този храм са погребани някои от българските владетели управлявали през XIV в.

Крепостта “Царевец” се свързва с аудио-визуалният спектакъл “Звук и светлина”, който е единствен по рода си за България. Драматична музика, разноцветни светлини, лазери и църковни камбани, събрани в едно, разказват славната и трагична история на Второто Българско Царство (1185 – 1393 г.)

Паметник „Асеневци“

Известен още като „Конниците“ е монументален паметник във Велико Търново, посветен на българските царе Асен, Петър, Калоян и Иван Асен II. Те се виждат от панорамните тераси на града и се явяват своеобразен център на прекрасната гледка.
Паметникът е открит официално на 16 ноември 1985 г. за честването на 800-годишнината от въстанието на братята боляри Асен и Петър и освобождаването на България от византийско робство.Той олицетворява жизнеността и историческото величие на Втората българска държава и нейните владетели.

Самоводската чаршия

Изграждането на комплекса, който включва Самоводския пазар и чаршията е част от програмата за развитие на Велико Търново като исторически, културен и туристически град. Комплексът се състои от реставрирани и адаптирани възрожденски или следосвобожденски къщи от втората половина или края на XIX в. с характерната за търновския стръмен терен раздвижена архитектура. Интерес за туристите представляват различните работилници – грънчарска, оръжейна, резбарска, работилница за кадаиф, иконописно ателие, тъкачница, шекерджийница и др. Разнообразието от магазини за сувенири и антикварни предмети предлагат богат избор за всеки вкус . По този начин се показват архитектурата, стопанското минало и производственият бит на основната част от населението на Велико Търново от първите десетилетия на XX в.

За малък отдих, можете да посетите някое от заведенията по Самоводската чаршия, да се насладите на чаша ароматно кафе или да хапнете вкусен десерт.

Живописната улица "Гурко"

Това е най-старата главна улица в града, кръстена на руския генерал Йосиф Гурко, който предвожда руските войски, освободили Търновград през далечната 1877 г.

По калдаръмената улица има много реставрирани, стари къщи. Те са прилепени една до друга и гледат към река Янтра. Улица Гурко е превъплъщение на романтика и красота. Колко ли влюбени погледи и вплетени ръце помнят къщичките и калдаръма по „Гурко“!

Църква “Св. Четиридесет мъченици”

При Освобождението Търново има няколко действащи храма, но честта да стане първата гарнизонна църква на нова България се пада именно на „Св. 40 мъченици“, защото е единственият запазен храм по нашите земи, който е символ на българския боен триумф.

Седем века след цар Иван Асен II провъзгласяването на Независимостта в някогашната царска църква подчертава приемствеността между Третата българска държава и двете средновековни български държави.

Св. 40 мъченици
Това са само част от основните забележителности на величествения Търновград. Ако искате да усетите българското, възрожденското, истинската българска история, скачайте в колата и отидете във Велико Търново. Колкото и пъти да отидете там винаги ще откриете нещо за себе си, нещо интересно, нещо което ще ви зареди с позитивизъм и ще ви откъсне от проблеми и негативни емоции. Защото Търново е единствен, защото Търново е Великият град на България!
Свързани теми:  Идея за летен отдих - защо не Керамоти