Харесай

„Градище“ е едно от най-старите мегалитни светилища в югоизточна Европа, разположено на 5 км. от село Долно Дряново, покрай пътя в посока гр. Доспат. Има указателни табели за отбивката към парка.

Предполагаемата възраст на скално-култовия комплекс е около 7000 години и човек с по-богато въображение може да оприличи скалните форми на различни животни, хора и предмети. Смята се, че част от загадъчните скални скулптури са били оформяни на ръка.

Учени са на мнение, че комплексът е бил населяван от траки и е по-стар дори от Перперикон. Тези основания се базират на факта, че има следи от пещи за жертвоприношения и издълбани дупки върху скалите, оформени като някои съзвездия.

 

Днешни обреди

В наши дни част от мегалитите се използват от местните българо-мохамедани за обреди, свързани с трудно зачеване и тежки болести. Ритуалът е свързан с провиране между скалите, наричане и използване на определени храни, свързани с езически обичаи.

 

Най-известното скално формирование е „Главата“. Не е нужно да имаш завидно въображение, за да отличиш очи, нос, уста. На територията на парка има още 2 големи човешки глави, свързани с обредни дейности при траките.

Главата

Подходящо ли е за деца?

В началото на парка има въжен тролей и съоръжение за преминаване с въжета. Продължихме по дясната пътека и успяхме да стигнем малко след втората панорамна беседка. Преценихме, че по-добре е да не продължаваме с деца на 5 г. и 3 г. Препоръчвам мястото за деца над 7 г. с придружител.

Цялата пътека се минава в кръг и се обхожда за около 2 ч. – това ни каза човекът на входа. Един съвет от мен…ако сте с деца на такива места, най-много огладняват – ние си носехме домашна баничка.

 

деца

Въпреки, че не успяхме да обходим цялата пътека си направихме страхотни снимки и се прибрахме с доста емоции и впечатления.

Разходката до ландшафтния парк можете да съчетаете с едно посещение до архитектурния музей – село Долен.

Вижте в линка долу:

Свързани теми:  Панарамна алея "Стъпалата" в Разлог, там където две планини се разделят!