7/7 - (1 vote)

Колко нищожен се чувства човек, когато гледа необятния хоризонт! В същото време тази необятност дава усещане за свобода, спокойствие и силна връзка с природата.

Пред теб се е ширнало Деветашкото плато, а ти се наслаждаваш на гледката, „нарисувана“ от Създателя и усещаш един странен прилив на енергия, жажда да гледаш и да попиваш всяка картина, открила се пред погледа ти.

Дължината на платото от запад на изток е 28 – 30 км, а ширината – до 18 км.

Най-популярните туристически дестинации в Деветашкото плато са Крушунските водопади и Деветашката пещера. Водопадите представляват водна феерия, разкриваща уникалността на природата, образуваща единствената в страната травертинова каскада, а Деветашката пещера е сред най-големите пещери в България.

Деветашка пещера

Деветашката пещера се намира на 15 км. североизточно от гр. Ловеч, близо до село Деветаки. Открита е през 1921 г. а размерите и са внушителни – обща дължина 2442 м, площта – 20 400 м², а височината – 60 м.

Освен с археологическите находки пещерата е известна и с многообразието от обитатели, повечето от които са защитени видове –  смок мишкар, южен гребенест тритон, костенурки, 82 вида птици, 34 вида бозайници и 15 вида прилепи.

40112041822 6969b48489 o

Крушунски водопади

Водопадната каскада се е образувала по протежение на река Пройновска извираща от Крушунската пещера. Първият и най-голям водопад от каскадата е 15-метровият Пръскалото, който заедно със следващите ненаименувани по-малки водопади, носят общото название Крушунски водопади.

40112080692 894b4eec52 o
Малка част от Крушунските водопади

Туристическата пътека започва от около 500 м. южно от селото и до нея се достига по път около който има възможности за паркиране. Продължавате нагоре срещу течението на реката и накрая достигате до първия и най-голям водопад от каскадата – Пръскалото и пещерата, от която извира реката. Има множество мостове, от които се откриват запленяващи гледки към водната феерия.

Свързани теми:  Живописното трънско ждрело

Пещера Голяма Гарваница

Една не особено позната пещера в района заслужава да се види. Това е Голяма Гарваница, разположена в карстовата местност Гарваница, простираща се на 2 км от село Горско Сливово в посока село Карпачево.

Входът и е внушителен, оборудван със здрава метална стълба до самото дъно. Слизайки от стълбата от дясната страна на около 10 м има малка зала с красиви образувания. Галериите на пещерата са изпълнени с наноси (глина и кал), носени от протичащите при дъждовете води. По централната галерия от лявата страна е „чешмата“ и единствената питейна вода там.

Пещерата завършва с кален сифон от чакъл и глина, а отидете ли там през летните горещини, знайте че ще намерите истински прохладен рай. Пещерата е вертикална и слънчевите лъчи стигат до някъде и стигайки до дъното няма да попаднете в тъмна бездна.

26271191178 b06722f0ea o
пещерата Гарваница, снимана от дъното

Около пещерата има обособена беседка и голяма полянка, подходяща за пикник или игра, така че мястото е много подходящо за деца. Входът към пещерата е ограден и няма опасност малките пътешественици на пропаднат.

39433103234 34cfc8c8d9 o
оградата около входа на пещерата

За един приятен уикенд можете да се насладите на деветашките красоти, а за преспиване много приятни са близките селца Крушуна, Кърпачево, Горско Сливово и техните къщи за гости.