7/7 - (2 votes)

Колко често се оплакваме, че детето не се заиграва само́, а иска някой друг да го забавлява. Не помагат никакви играчки – иска ту едно, ту друго и търси все нови и нови. Грешката е, че на децата се купуват много и различни играчки. По този начин то загубва способността само́ да се забавлява. От малки децата е хубаво да се учат на самостоятелност, ето защо е важно да им помагаме в това начинание. За целта трябва да се спазват някои основни правила:

  1. Не давайте на детето по много играчки наведнъж, защото по този начин се разсейва.
R
снимка: интернет

2. Не купувайте нова играчка, докато не се насити на старата.

koli4ki 2

3. Не се ядосвайте, ако детето счупи новата си играчка. Много често децата намират начин да се забавляват и да творят повече със счупена играчка.

kosh s postelka za subirane na igrachki 1
снимка: интернет

Децата творят

Насърчавайте детето да твори. Най-добрата играчка е тази, която то само́ е направило с ръцете и въображението си. При това децата трябва да играят предимно с връстниците си, тъй като стремежите и силите им са еднакви.

deza risuvat

Ето няколко творчески занимания за деца, които могат да разгърнат потенциала на творец във Вашето дете:

Деца от 3-5 год.

  • Апликираме с памук

Необходими материали: цветна хартия, памучни подложки, лепило, предварително подготвени, изрязани детайли за това, което сме решили да сътворим от хартия, плат и др.

zanimaniya s deca na 3 4 godini 33
снимка: интернет
  • Апликираме с копчета

С различни по цвят и големина копчета, можем да помогнем на малките да сътворят прекрасни неща. С помощта на ножица, хартия и лепило може да създадете истински шедьоври.

peperuda
  • Апликираме с пластилин

За децата в тази възрастова група е хубаво да подберем лесни шаблони, с които да работят, за да усещат, че те могат да се справят сами без голяма помощ от възрастен.

  • Апликираме със зрънца

Тук трябва да бъдете бдителни и да не оставяте малкото дете само за по-дълго време при наличието на малки зрънца. Децата могат да бъдат толкова „изобретателни“ в игрите си, че да ги превърнат в беля.

С помощта на изрязана форма от картон и тиксо или гафер плюс флумастер се получават страхотни картини.

Деца от 6-10 г.

  • 3D апликации с природни материали

Тук по-големите деца могат да разгърнат въображението си и да се впуснат в творчеството – оцветяване на листа и отпечатване на формата им на лист, рисуване върху камъчета, създаване на фигурки от шишарки и жълъди.

  • Оцветяване на керамични фигурки

Съществуват готови комплекти по магазините, но с повече въображение фигурката придобива различен облик.

  • Създаване на изделия от рециклирани материали

Тук има много и различни идеи – човечета от картон, саксии от пластмасови бутилки, фенери и вази от стъклени буркани, както и още много други.

Има още много начини, по които децата могат да творят. Описаните дейности са подходящи за занимания вкъщи, но арт – работилниците в различните населени места предлагат най-разнообразни програми за деца. Огледайте се и се възползвайте!

Свързани теми:  Децата и снегът - 5 идеи за игра