Харесай

Имало едно време едно малко селце. То било сгушено в полите на Огражден планина и се радвало на южното слънце, което сякаш с воал галело кирпичените къщички и малките плодородни градинки.
Тази приказка идва при нас от далечната 1570 г. когато се смята, че е основано село Долене и благодарение на предприемчиви потомци на доленци, днес то се радва на нов живот и хиляди гости.

След османското нашествие, Долене се превръща в търговски център с прочутия си Доленски панаир – вторият по големина в цялата Османска империя. Земеделието, животновъдството, дори бубарството били основен поминък в селото и стоките се предлагали на търговци от цял свят. Панаирът се провеждал в продължение на 40 дни и носел много облаги на местните жители, но събирането на много хора на едно място по онова време допринесло и за разпространението на чумна епидемия, при която умират много хора. За радост няколко семейства успяват да се спасят и по-късно възраждат днешното село Долене.

 

Храм „Успение Богородично“

църквата
Малко по-южно от днешния храм се е намирал друг по-малък, вкопан в земята. Там се е криела изключителна енергия с лечебни свойства, за съжаление към днешна дата останките не могат да се открият.
Благодарение на добрите търговски отношения с турците, доленци получават разрешение за построяване на по-голям храм. Така през 1873 г. се изгражда днешната църква „Успение Богородично“. Много символи са запазени до наши дни ката адамовите кости, гълъбите, цветята по колоните на храма.

Вътрешността на църквата
Църквата е изписана изключително пъстро по идея на местното население и благодарение на дебърските майстори от едноименната школа.

Местност "Папрата"

цветна градина
Това е едновремешния квартал на земеделци и животновъди. Днес виждаме останки от терасовидните градини с подпорните им стени, които били основи на помещения за съхранение на земеделска продукция.

Къщата с люлката

Тази къща е новопостроена и е създадена, за да събуди едно старо вярване, свързано със здраве, благоденствие и плодородие. А именно девойките, които трябвало да ходят на нивата се полюлявали на люлка, чукали на камък (не на дърво, както правим днес :)) и вярвали, че здравето и всичко добро ще сполети тях и семействата им.

Панорамата

панорамата
Това е най-високото място в село Долене от което се открива страхотна панорамна гледка към планините Огражден, Беласица и Славянка.
Долният етаж на сградата е зает от гостилницата, а вторият представлява мястото за сервиране на чай и кафе, запознаване с билки в „Беседата на билкаря“ , както и разказване на легенди за знахари и отколешни традиции.

Този уют и тази неподправена атмосфера трябва да се усетят на по чаша ароматен чай и увлекателният разказ за билкарството в Долене.

Тук може да гледате разходка из панорамната тераса:

Информация за посетители
Имайте предвид, че при отбивката от главният път за селото се преминава през 2 км черен път, който се поддържа проходим за всякакъв вид автомобили.
________________________________________
Галериите на селото и билетният център са отворени за посетители целогодишно.
През лятото работното време на галериите и гостилницата е:

Понеделник-Четвъртък: 8:00-15:00ч.

Петък-Неделя: 8:00- 22:00ч.

Във всяка галерия има млади хора, които с охота разказват за историята на мястото, оказват помощ и съдействие при необходимост.
Цена за посещение: 8 лв. – за деца до 7 г. – безплатно
Хубаво е да се обадите преди посещение на телефон +359 87 869 4905

Тук може да гледате нашата видео-разходка:

Вижте линка с отзив за заведение за хранене в Долене:

Място за хранене „Панорама“

Пътека.бг

Свързани теми:  Старата черква в село Габрово