Харесай

Има моменти, в които ти се иска да живееш в приказка, всичко около теб да е красиво, да има само приказни герои и да се чувстваш като безгрижно дете. Затова решихме да си подарим едно такова семейно пътешествие, в което наред с останалите, главни герои бяха и нашите деца.

Първата ни спирка беше пещерата „Проходна“ или по-известна като „Очите на Бога“. Интересен факт е, че в миналото водите на река Искър са запълвали пещерата, а сега нивото на реката е под нивото на природния феномен, което е добре за любознателния турист 😊

Намира се на 2км от с. Карлуково и на 112км от град София. Пещерата не е тъмна, защото в нея влиза естествена светлина през големи процепи, както и през двата огромни входа. Тя се характеризира с най-големия пещерен свод в България – 45 м. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962г. В нея са снимани няколко български и чуждестранни филми.

prohodna1
Пещера „Проходна“

От големия вход се провеждат бънджи скокове, а освен това Проходна е и популярен обект за катерачи. 

prohodna2
Пещера „Проходна“

Тъй като и през топлия сезон в пещерата е хлъзгаво, добре е да си подготвите подходящи обувки. Влизайки през големия вход от лявата страна започва тясна пътечка, водеща до другия вход на пещерата. Ще преминете за около 15 мин. През летните горещини пещерите са едно от най-добрите места за разходка и прохлада.

prohodna3
Пещера „Проходна“

Църква „Света Марина“

Недалеч от пещерата се намира скалната църква „Света Марина“. За съжаление не можахме да стигнем до нея, тъй като времето беше дъждовно и пътеката, която извежда до нея от малкия вход на пещерния дом беше доста хлъзгава и стръмна, не особено подходяща за малките туристи.

Свързани теми:  Мастодонт, язовир и град с тъжна история.

Това, което знам за това божие място е, че има малко дворче, може да се запали свещичка, построена е през 14 в. и част от стенописите, които са свалени, се намират в НИМ.

„Златен парк“

На този етап от живота ни сме се фокусирали върху отглеждането на децата ни, като искаме да им създаваме преживявания, да ги научим да обичат пътешествията, да бъдат в унисон с природата и да търсят връзката с нея. Ето защо избираме дестинации, които не са особено натоварващи и същевременно са подходящи за по-малки деца. Спряхме се на „Златен парк“ край Луковит и на децата наистина им хареса много.

Малки къщички със зелени покривчета във водата, статуи с приказни герои, много цветя и тесни пътечки карат малки и големи да се почувстват някак приказно, безгрижно и спокойно.

Има каменни пейки и масички, на които може да похапнете и да си отпочинете, дори и тоалетните са в същия стил – камък и дърво.

lukovit3
Тоалетните в Златен парк

Туристическият център също изглежда много добре, от там може да си купите различни сувенири, картички и да получите повече информация за мястото.

lukovit4
Информационен център в Златен парк

Излизайки от парка и тръгвайки надясно има табела за зоокът, който може да се види, както и да стигнете до изходната точка на лодката, която разхожда туристи из езерцето, разположено до ВЕЦ Луковит и р. Златна панега, откъдето идва името на парка.

Една такава разходка винаги си заслужава и ободрява.