7/7 - (2 votes)

Ако сте решили да си направите еднодневна разходка из кюстендилския край има доста места за разглеждане и ще трябва да изберете къде да насочите вниманието си. Ето няколко идеи, които да споделите с близки и приятели:

Село Невестино

Намира се на 13 км. от град Кюстендил, в най-ниската част на Кюстендилската котловина. Най-голямата природна даденост на Невестино са двата минерални извора, намиращи се в двата края на селото. Минералната вода извира от над 400 м. дълбочина, като тази, намираща се в м-т Топилата е годна за пиене поради ниската си степен на амоний и нитрати.
Минералният водоизточник „Сондаж №1 хг“ се използва само за социално-битови нужди, като на място е изградена обществена баня-пералня.

Кадин мост

Кадин мост

Това е старият, каменен „Кадин мост“, един забележителен паметник в историята на българското строителство. Построен е през 1470 г. и гордо се извисява над река Струма. От него се разкрива красива гледка към Рила планина. В близост до моста има изграден парк за разходка и отдих с детски кът.

Тук ще ви разкажа легендата за Кадин мост и злочестата Струма невеста.

Скално светилище "Провиралката" край село Лиляч

На 5 км. от село Невестино се намира село Лиляч. Една от най-интересните забележителности там е „Провиралката“ – ансамбъл от големи скали, облегнали се една на друга, известни с чудодейни сили срещу безплодие. Легенда разказва как мястото помогнало на съпругата на император Юстиниан I да зачене. Ритуалът бил свързан с провиране през тесен процеп между скалите, дълъг около 2 м.
На място има обособен скален параклис в чест на Света Богородица, закрилница на майки и деца. Може да запалите свещичка и да се помолите.
Много приятна гледка се открива от тази местност към село Лиляч и близките планински възвишения. Има голямо простраство и е подходящо за пикник и разходка с деца. Тъй като скалните формирования са разположени на място без дървета през лятото може да намерите прохлада в близката горичка като продължите покрай църквата „Св. Георги“

Църква "Св. Георги"

Църква Св. Георги

Над скалите „Провиралката“ се намира църквата „Св. Георги“, построена в началото на 20 в. на мястото на старо оброчище. За съжаление не можахме да я разгледаме, тъй като я отварят само в празнични дни, но влязохме в двора, равен и просторен с обособен навес с пейки и маси за почивка. Когато се правят курбани за здраве тук се събират гости и хора от селото.

За да стигнете до църквата и скалното светилище може да отидете с кола по горски път или по-добре пеша като минете покрай малкия язовир.
Направи ми впечатление, че около язовира и църквата е чисто. Какво по-хубаво от това хората да живеят в синхрон с природата! Нека я пазим!

Ючбунар

Това са група секвои, обявени за природна забележителност през 1989 г. Разположени са на площ от 2 хектара в землището но село Богослов. Три от тези секвои се извисяват на височина от 30 м., обградени от малка горичка други по-млади дървета. Засадени са преди 130 г. от лесовъда Йордан Митрев и впечатляват с голямата обиколка на стволовете си. Дървета от този вид могат да доживеят до 4000 години

В коментар оставям линк с отзив за хотелът в който нощувахме:

Хотел „Три буки“

Пътека.бг

Свързани теми:  Живописното трънско ждрело