Харесай

Това свято място се намира в област Пловдив, на територията на община Лъки, на 7 км. от китното село Борово. Манастирския комплекс „Света Троица“ напомня на гръцките манастири, ето защо Кръстова гора е известна още като Родопската Света гора. Комплексът включва църквата „Покров на пресвета Богородица“, храм „Света Троица“, 12 параклиса, носещи имената на всеки един от 12-те апостола, разположени от двете страни на стълбището, водещо към Кръста, както и 3 параклиса, северозападно след върха с кръста: „Св. Йоан Рилски“, „Св. Три светители“ и „Св. Висарион епископ Смолянски“.

39434074304 d9cf32ae42 o
храм „Покров на пресвета Богородица“

Много миряни се стичат на това място на Кръстовден (14 септември), за да се поклонят на връх Кръста, за който се смята, че съдържа частица от кръста Господен. Има вярване, че ако преспиш на това място, ще бъдеш благословен и ще получиш това, за което най-силно мечтаеш. Много хора разказват, че след поклонението, което са направили на Кръстова гора се изцеляват, сдобиват се с дълго чакани рожби или намират смирението от което се нуждаят.

Храмът „Света Троица“ е построен през 1956 г. на мястото на стара църква, която била разрушена по време на турското робство.

39246899075 7b6ac3d9c7 o
храм „Света Троица“

Моя близка приятелка ми разказа за своята история, свързана с този храм, която ще се радвам да споделя с вас, читателите на Пътека.бг.

Тъй като дълго време жадували за своя рожба, решили със съпруга и да отидат и да се поклонят на Кръста. Разхождайки се между параклисите на седемте апостола, срещнали възрастна жена, която работела там и навярно се досетила, защо тези млади хора са дошли на това място. Казала им да отидат при храма „Света Троица“ и да я изчакат там. Когато я срещнали отново, тя им дала една ябълка и заръчала да я изядат заедно, като семките на ябълката заровят на чисто място. Е, ако щете вярвайте, но 2 години по-късно, приятелите ми се радваха на живо и здраво бебче.

Свързани теми:  Живописното трънско ждрело

Старите хора казват, че на такива места трябва да отидеш с вяра и добри помисли, за да ти бъде дадено.

39246898125 94b0e543eb o
„Света Троица“

Вдясно от входа към манастира има табела, упътваща към аязмото „Гълъбичката“. Пътеката минава през прохладна горичка и се говори, че ако силно вярваш и носиш в себе си добронамереност, ще намериш камъче с издълбано кръстче на него, което ще ти помага в трудни моменти.

До „Гълъбичката“ е построен параклис, където също има метален кръст, наподобяващ този, големия на Кръстовия връх.

39246972975 5203bf991e o
Аязмото и параклиса

Смята се, че водата в аязмото цери, всеки измил се с нея, дори княгиня Евдокия, която била тежко болна, била изцерена след като отишла при „Гълъбичката“.

Кръстова гора е едно от вълшебните места в прелестната Родопа планина, а тя е планината с душа, планината която по което и време в годината да посетите няма да сгрешите, защото тя дава много за едно духовно израстване – прекрасни гледки, китни селца, сгушени между необятните ридове, пенливи поточета, чист въздух, галещо слънце и разнообразието на краските през всеки сезон е завладяващо.

Може да посетите още много енергийни места в Родопите, като най- близките такива до Кръстова гора са Караджов камък, който се намира на 1 час и 30 минути разходка от Кръстова гора, както и Белинташ. Тези три забележителности оформят така наречения свещен триъгълник. Интересното е, че и от трите места може да видите останалите.