7/7 - (3 votes)

България е малка, за сметка на това страна с множество високо енергийни места. Не случайно тук са се раждали доста хора със свръхестествени способности, приети от народа дори за духовни водачи – Петър Дънов, Преподобна Стойна, Слава Севрюкова, дядо Влайчо и световноизвестният феномен баба Ванга.

Голям християнски празник е 14 октомври, когато честваме Петковден или деня на Петка Българска. Какво по-подходящо място за една съботна, октомврийска разходка до местността Рупите, където се намира и храм „Света Петка Българска“, построен по желание на всевиждащата баба Ванга. Тя вярвала, че Св. Петка е нейна небесна закрилница и често общувала с нея. Веднъж тя й дала откровение да вдигне храм в местността Рупите. Там било изключително енергийно място за връзка с Небесните селения и Вселената. Така през 1994 г. е построен храма „Света Петка Българска“.

rupite

През 2002 година започва строителството на манастирската част към храма. Изграждането е изпълнено за няколко години и понастоящем там са отворени за посетители: Документална зала, Свещен дом за кръщаване и венчаване и Експозиция на дарени икони.

musei rupi

Местността Рупите е разположена в подножието на планината Кожух. Според Ванга, Кожух е ключът към разгадаването на древното ни минало. Всъщност Кожух планина е част от периферията на угаснал вулкан, кратерът на който е на мястото, където сега е черквата “Св. Петка”. Чудотворните земи са резултат от изригването на този вулкан. Известна е с редки дървесни и животински видове, някои от които са включени в Червената книга на страната.Тук се намират много целебни минерални извори с температура на водата 75°.

ezero rupi 3

На територията на парка има 3 мини езерца, образувани при извирането на минералната вода. Свързани са чрез малки вадички като първото е най-топло, а другите 2 съответно по-хладки. Ето защо костенурки и риби плуват в двете по-студени езерца. За живо усещане посетете връзката https://youtu.be/iGEdM0NfI-Y

kostenurki rupi

Къщичката на пророчицата е малка и скромна, но винаги поддържана безупречно чиста. Може да бъде разгледана от посетителите, както и да си отдъхнете в малката градинка.

Свързани теми:  Безбожки красоти
kashta vanga
Къщата на Ванга и места за отдих

Близо до „Кръста“, в горната част на комплекса, се намират минералните извори. Водата е с високо съдържание на сяра и лекува кожни болести, дископатии, жлъчка и бъбреци. Ванга съветва хората да се потапят в изворите за здраве.

vodi rupi
dori voda

ХЕРАКЛЕЯ СИНТИКА

Пророчество на Ванга, записано през 1985 г. се доказва десетилетия по-късно и то гласяло:

„Преди хиляди години е изригнал вулкан. Под огнената лава били погребани голям град и много невинни хора. Те били високи, едри и се обличали в дрехи, тънки и блестящи като станиол. Били много просветени. Реката, коята течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите и. Градските порти били украсени с големи, позлатени, крилати животни.“

Проучването на античното селище започва още през 1958 г., но по това време все още не става ясно, че става дума за значимия град Хераклея Синтика. Едва през 2007 г. след иманярско нашествие започват по-задълбочени проучвания и археолозите се натъкват на каменна плоча с надпис с името на града.

Градът е имал огромно политическо, икономическо и културно значение. Учените са разкрили част от търговска улица в покрайнините на града, като разкопките и консервацията продължават всяка година. Посетителите могат да видят каменна улица с канализация, няколко работилници и магазини, един от които e за театрални маски. До момента в Хераклея Синтика не са правени никакви възстановки, а само е укрепено и консервирано. Всички находки, намерени при разкопките са изложени в историческия музей в Петрич.

heraklea1
heraklea2

Още 100 години време няма да стигнат, за да бъде напълно разкрит целият град, ни казаха на входа на разкопките. Не бяхме допуснати по-навътре, за да разгледаме детайлно, откритото до днес, поради извършване на реконструкция, реставрация и консервация, затова пък ни подариха артефакти на 1500 г – части от керамични съдове, които запазихме и занесохме вкъщи.

artefakti
Артефакти на 1500 г.

Разкопките на Хераклея Синтика продължават, а най-интересното тепърва предстои…