7/7 - (1 vote)

Малко са селата в България, носещи имена на личности от турски произход. Кое е това село и защо се смята, че носи името на Муселим паша?

Село Муселиево е малко, китно селце, разположено в Северен-централен регион на България на 12 км. от гр. Никопол и на 40 км. от областния град Плевен. Към днешна дата населението наброява около 600 души.

Разположено само на 27 м. надморска височина, покрай река Осъм, Муселиево впечатлява с големите си плодородни дворове и малките си едноетажни къщички. Красива гледка се открива от могилата над селото, където можеш да се насладиш на необятен хоризонт, а по залез да изпратиш слънцето зад далечния хълм.

Събор

„Празник в края на лятото“ е наречен традиционният събор в селото, който се празнува всяка година през последната събота на месец август. Организира се от НЧ „Петко Симеонов“ в центъра на селото като самодейни състави и гост-изпълнители се грижат за доброто настроение на всички жители и гости на Муселиево.

Муселиево като Муселим

В началото на 19 в. селото е носело името Муселим, в чест на живял там чифликчия Муса Али. Според някои предания селото носи името на Муселим паша, живял в този район през 18 в. Тъй като имал много земя, пашата давал част от нея на хората да я обработват и да се прехранват. Когато ловченският турски паша разбрал за това, заповядал селото да бъде опожарено, а Муселим паша – обесен. Така в негова чест, жителите го нарекли Муселиево.

Какво да видим в с. Муселиево?

  1. Дъбът – селото е разположено от двете страни на главния път Плевен – Никопол и на изхода му се намира 500 годишен дъб, причисляващ се към една от природните забележителности на плевенския край.
Свързани теми:  Село Чавдар и археологически парк "Тополница"

2. Пещери – интересни са множеството пещери около селото, в които се срещат рядък вид прилепи, представляващи обект на изследване на австрийски учени. Открити са също останки на над 40 вида сухоземни гръбначни животни и над 35 вида фосилни бозайници.

3. Нанин къмък – това е отвесна 100 метрова скала до една от пещерите, кръстена на красива девойка Нана, която в отчаянието си да избяга от турски бей, за да не бъде негова се хвърля от скалата и умира.

4. Река Осъм – това е реката, която забързано минава покрай село Муселиево, за да се влее в Дунав. През лятото, което тук се характеризира с особена горещина, реката е пристан за разхлаждане, нещо което могат да потвърдят голяма част от хората, израсли тук или децата, прекарали горещите лета на село при баба и дядо. Любителите на риболова могат да се възползват от близостта на селото до реката и да намерят подходящите кътчета за своето хоби.

5. Църква „Св. Николай Чудотворец“ – построена е в периода 1903- 1910 г. Името на нейния строител е неизвестно. Представлява трикорабна, триапсидна псевдобазилика с две кули-камбанарии. На големите църковни празници се отслужва празнична литургия и миряните палят свещи за здраве и благоденствие.

40115379432 8f8d3e6224 o
Църквата на с. Муселиево

Къде да отседна?

Ако решите да пренощувате в с. Муселиево, попитайте за семейната вила „Рай“. Може да бъде наета както за групови посещения, така и поединични стаи.

Информация: https://vila.bg/villa-ray-2013.html

Село Муселиево във Фейсбук: https://www.facebook.com/muselievo