7/7 - (1 vote)

Този природен феномен е включен в Червената книга на България като застрашена природна забележителност. Намират се над село Стоб, в западния дял на Рила и са сложна композиция от остри, пирамидални, земни форми.

IMG 9c35768cf158e059e5b6ab86418f5851 V
снимка: pateka.bg

Легендата разказва за това как са се образували тези забележителни скали:

Преди много години на мястото на пирамидите се простирала голяма равнина. Когато имало сватба или друго събитие, хората от селото се стичали на мегдана и се веселели. В селото имало двама влюбени млади хора. Майката на момичето не била съгласна дъщеря ѝ да се омъжи за своя любим, но въпреки всичко момичето и момчето решили да вдигнат сватба. Когато майката разбрала, отишла в равнината, забила надълбоко един голям кръст и проклела дъщеря си, когато целуне свекъра си всички гости на сватбата да се превърнат в камъни. Денят на сватбата дошъл. Всички били много щастливи, само майката си останала вкъщи и се молела горещо клетвата ѝ да застигне дъщеря ѝ. Когато хорото се извило чак до равнината и дошъл моментът булката да целуне свекъра си, в този момент всички сватбари се превърнали в камъни. От този ден в село Стоб се издигат приказни пирамиди, напомнящи за една незабравима история.

Популярна е и друга легенда, която може да бъде разказана от всеки жител на живописното село Стоб. На няколко километра в планината нагоре от пирамидите се намирало село Бозовая, разположено на няколко хълма и различни махали: Кольова, Вучкова, Топалска, Тачова, Хаджи-стоянова и др. Двама млади се залюбили и решили да се оженят. Тръгнали сватбарите надолу по пътеката към Стоб, защото само там имало подходяща християнска черква, минали през местността „Момена“, стигнали до пътеката на съседния на пирамидите рид. Този рид се вижда в североизточна посока, към изгрева на слънцето. Булката обаче била толкова красива, че кумът не издържал на изкушението, погледнал я и се приближил да я целуне. В този миг Бог се разлютил и превърнал всички сватбари в камък. И сега може да се види процесията от сватбари по съседния склон на пирамидата, като телата им образуват също така красиви пирамиди.

Леката еко-пътека, водеща до пирамидите е чудесно място за разходка и за малки туристи. Вземете малко храна, вода, сложете удобни обувки на децата и дерзайте, забавлението и радостта са големи.

Свързани теми:  Необятното Деветашко плато
20220416 130009
снимка: pateka.bg
20220416 132716
снимка: pateka.bg

Ако пък решите да хапнете супичка или кюфтенце, на площада пред входа за еко-пътеката се намира ресторант „Стоби“, приятно и уютно местенце с вкусна храна.

20220416 141532
снимка: pateka.bg
IMG 755ae59a800b3c1f61cfb15346ca995c V
снимка: pateka.bg

Църквата “ Св. Прокопий“ е изградена през 1393г. За това свидетелства годината, изписана върху камъка, пренесен от разрушената стара черква и вграден в северната стена на новата. Това е единствената черква в България, която носи името на този светец.

20220416 110458 1
снимка: pateka.bg

В онези времена турците недоволствали от факта, че черквата се е издигала източно над селото и била над техните къщи. Тогава по тяхно настояване черквата била разрушена.

20220416 110715
снимка: pateka.bg

За да се изгради нова черква през турско време, трябвало да има разрешиние от султан. Трима българи отишли в Цариград и измолили разрешение от султана. Веднага след тяхното завръщане е започнало изграждането на храма на днешното му място. Жителите пренесли камък по камък старата черква и построили новия храм. През 1860г. тя била готова и осветена. Олтарният стол е преместен от старата черква.

Св. Прокопий, чието име носи черквата е защитник на младоженците. Интересен е и фактът, че на бъдещите младоженци, които посещават черквата, за да им чете свещеникът, 90 % от желанията се сбъдват.

20220416 104453
новата черква „Св. Прокорий“ (снимка: pateka.bg)

Черквата е обявена за паметник на културата.