Харесай

Най-прекрасният сезон за еднодневна разходка е пролетта. В една ранна, априлска сутрин се отправяме към село Чавдар. Намира се на час път с кола от София и самото пътуване е зареждащо, защото се движим по живописния, Подбалкански път. Прав като струна, а наоколо зелена равнина създават усещане за простор и свобода. Вляво се простира величествената Стара Планина, сякаш пази равнината и малките селца от Северняка.

Пристигаме в село Чавдар, разположено в Златишко-Пирдопската котловина. Населявано от около 1300 човека, село Чавдар радва своите жители и гости с подреден и красив център.

FB IMG 1647611220186

Наричано още „швейцарското село“, Чавдар има облик на планинско населено място със западни нотки и завидна чистотата.

FB IMG 1647611225173
„Швейцарското село“

Гледаме с интерес и се радваме на гледката като малки деца, което вероятно е направило впечатление на една възрастна дама, която приветливо ни се усмихва с думите „Добре дошли в нашето село“. После ни упътва към парк „Тополница“, споделяйки че ще харесаме мястото. Оказва се права. Отправяме се с кола към парка, но може да се стигне и пеша от центъра на селото, което е около 2 км.

Свързани теми:  Идея за летен отдих - защо не Керамоти

Глинените къщички са реконструкция на останки от раннонеолитно селище, от преди 7000 години. Има работилници за каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожи.

FB IMG 1647611255464
Гледка от парка към селото и в далечината Стара планина

„Света Петка“ е новоизграден параклис в парка, построен през 2008 г. на място, където се смята, че са престояли тленните останки на Света Петка при пренасянето им към Велико Търново през 13 век.

Разходете се с децата. Интересът им ще бъде привлечен от спортно-туристическа атракция „Въжеландия“.

Съоръжението е подходящо за малки и големи, а за огладнелите и ожаднели туристи близкото бистро предлага вкусна кухня. За любителите на пикника, мястото е много подходящо, тъй като полянките наоколо и близката горичка приветстват всеки доброжелател.