Харесай

Когато човек се чувства напрегнат от ежедневието и реши да планира лек отдих, в съзнанието на повечето от нас изплува желание за посещение на място с топъл басейн, вкусна храна и един добър анти-стрес масаж. Предлагаме Ви 5 от най-добрите хотели в югозападна България, където минералната вода е лековита, отпускаща и изобилна. Защо да не изберете един от тях за Вашия следващ спа-уикенд?

  1. Хот Спрингс Медикъл и СПА (https://hotsprings-spa.com/bg/index.php)
gallery 3
източник: hotsprings-spa.com

Намира се в с. Баня, в полите на три величествени планини (Рила, Пирин, Родопи) в красивата Разложка котловина, до най-големия ски курорт на Балканите- Банско.

Местни легенди все още разказват за римски легионери, които след тежки битки са идвали тук, за да се възстановят с помощта на лечебната минерална вода.

Hot Springs Medical and Spa Hotel Outdoor Mineral Water Swimming Pool Banya 4
източник: hotsprings-spa.com

На разположение на гостите са външен, вътрешен, терапевтичен и детски басейн, а спа-центърът е истински рай.

Медицинският център предлага различни процедури като балнеолечение, калолочение, водолечение и всевъзможни лечебни програми.

Това, което отличава този хотел от други луксозни хотели е фактът, че се предлага храна от тяхното стопанство, която е чиста и натурална.

2. Катарино СПА Хотел (http://hotelkatarino.com)

Този хотел е един от първите СПА хотели в разложкия край. Намира се в местност „Катарино“ само на 5 мин. от град Разлог и на 10 мин. – от Банско и неговите писти.

81768
източник: hotelkatarino.com

Комплексът разполага с уютен лоби бар, модерен СПА & Уелнес център, вътрешни и външни басейни с обширни зелени площи, на които са разположени шезлонги за слънчеви бани, детски клуб и външни площадки.

outdoor pool 1
източник: hotelkatarino.com

Тук храната отново е тяхно производство, както и живата бира „Калугерица“. И както казва една приятелка… „храната е феноменална, даже извиках готвача да го похваля“ 🙂

Buffet Katarino SPA
източник: hotelkatarino.com

3. Стримон Гардън (www.strimon.bg)

Кюстендил е един от най-старите  градове по българските земи. Преди хиляди години е наричан „Град на изворите“. Забележителната природа и целебните минерални води го правят популярна балнеоложка дестинация, а градът е признат за най-зеления град в България и едно от населените места с най-чист въздух.

По състава си водата на Кюстендилските минерални топли бани е сярна. Изключителните лечебните свойства на минералната вода се дължат главно на голямото съдържание на сулфидни елементи и на сероводорода. Подходяща е при лечение на заболявания на опорнодвигателния апарат, гинекологични заболявания – главно стерилитет, травмени и възпалителни заболявания.

Сградата на хотел „Стримон гърдън“е от 1954 г. и е била профилакториум за репродуктивни проблеми.

Историята на хотела е свързана с пионерството в балнеолечението. През 1966 г. град Кюстендил е обявен за национален курорт. Тогава се открива балнеолечебницата и построеният няколко години преди това Дом на трудещите се селяни – предшественик на „Стримон Гардън“. Дейността е разнообразна, като повечето пациенти са жени и семейства за лечение на стерилитет.

hotel 3 1024x684 1
снимка: strimon.bg

4. Интерхотел Сандански (http://www.interhotelsandanski.bg)

Сандански е известен като най-топлото селище в България със средна годишна температура от 14 °C и най-ниско съдържание на алергени във въздуха. Заради това е съвсем разбираема и славата на града като най-добрата естествена балнеолечебница в Европа за хронични заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища.

Свързани теми:  Архитектурно-исторически резерват “Боженци”

Основите на съвременното климатолечение и балнеолечение са поставени преди повече от 30 години с построяването на Интерхотел Сандански, като днес градът е известен национален и международен балнеоложки курорт. Това не е случайно, тъй като минералните извори в града са с температура от 33° до 83°С, отличават се с ниска минерализация, богат химически състав и успешно използване при лечението и профилактиката на редица заболявания на дихателните пътища, артро-ревматизъм, опорно-двигателната, централната и периферна нервна системи и др.

Интерхотел Сандански се намира в началото на уникалния градски парк – един от най-големите в България и единствен с пясъчни алеи. В него можете да се насладите на красиви дървени беседки, детски кътове, множество малки водни басейни, както и на голямо изкуствено езеро. А в самото сърце на парка се намират и Летният театър и стадионът на град Сандански. Паркът дава отлични възможности за климатолечение и рекреация.

image.php?option=com eventgallery&mode=full&view=resizeimage&folder=gallery&file= IMG 2347

На територията на Интерхотел Сандански е разположен един от най-големите медицински центрове за балнеолечение и рехабилитация на Балканския полуостров. Балнеопроцедурите са древен природен метод, завещан ни още от траките, римляните и елините, които с негова помощ са се грижили за своето здраве.

Интерхотел Сандански разполага и с модерен SPA център, където всеки може да се остави в сигурните ръце на едни от най-големите специалисти в областта, които извършват различни разкрасяващи и релаксиращи процедури, благодарение на чудатите свойства на водата.

image.php?option=com eventgallery&mode=full&view=resizeimage&folder=gallery&file= IMG 2220

5. Хотел Therma Vitae (http://www.thermavitae.bg)

Playground IMG 2329G 1

Хотел Therma Vitae – Профилакториум Огняново е разположен в живописната местност на курорта Огняновски минерални бани. Комплексът е сгушен в полите на Западните Родопи, в най-ниската част на долината на река Канина. Югозападно от хотела се намира гр. Гоце Делчев, на юг от който се извисяват красивите върхове от южния дял на Пирин планина. Хотел Therma Vitae е подхранен от топли и лековити минерални води, заобиколен от богата и разнообразна растителност, огрян от чистото и топло слънце.

Изцяло обновените хотелска част, балнеология, минерални басейни, ресторант, барове и парк предлагат на своите гости високо качество, оригинален дизайн и стилен уют.

През периода от юли 1987 до октомври 1991 година в Профилакториум Огняново са проведени научни проучвания и клинични наблюдения върху болни с различни заболявания, с цел да се определят и уточнят показанията и противопоказанията за лечение с минералната вода. Наблюдавани са над 4200 болни, при които е прилагана терапия с минералната вода, както и комбинирана терапия – балнеотерапия, съчетана с физикална и с кинезитерапия. Медицинските показания за терапия с минерална вода са определени като основни и допълнителни, въз основа на степента на положително повлияване на заболяванията.