7/7 - (2 votes)
Каменни къщи, калдаръмени улици, тишина и кристално чист въздух – вероятно това е представата на много хора за приятна разходка и сладка умора. Къде ви пренасям с това описание…? Разбира се в родопските села Долен, Лещен и Ковачевица – три скрити съкровищници на българския дух, бит и култура.

Село Долен

 

В последно време усещам все по-голяма притегателна сила към архитектурни резервати, места в които е кипял живот, а сега е останал само споменът за едно отминало време, за което ни нашепват каменни къщи и стобори, миризмата на старо дърво и тесни кълдаръмени улички.

Село Долен е едно от тези места, които ни пренасят в безвремие, тишина и ни карат да се замислим какъв е би животът на предците ни, били ли са щастливи, какви са били мечтите им…

Намира се на 28 км. от гр. Гоце Делчев, в посока Доспат. Стига се по хубав асфалтов път и когато навлезете в новата част на селото, има табела за архитектурния резерват, минавате вдясно от нея.

Селото е наследник на няколко тракийски махали, част от които могат да се видят и днес. Околността е осеяна с некрополи, запазени са също и тракийските лозя, ползвани чак до края на българското възраждане. Долен се намира на стар римо-тракийски път, свързвал Драма с днешен Пловдив.

За римските нашественици голяма заплаха представлявали занаятчиите, които отливали оръжие. Районът  бил богат на каолинова глина и руда. Поради гоненията, хората били принудени да се оттеглят в днешното село Долен.

Храм Св. Никола - с. Долен

храм

Когато в средата на XVII в. жителите на Долен решават да си построят църква, местният чорбаджия дядо Коста прибягва до една хитрост. За да издейства разрешение за строеж от кмета, който бил турчин, той заровил иконата на св. Никола в една ливада насред селото. След известно време отишъл при кмета и му казал, че е получил знак от Всевишния, че на това място трябва да се построи църква.

Когато разкопали въпросното място намерили иконата и хората получили разрешение да построят храм.

По-късно той бил разрушен от земетресение, но през 1834 г. бил отново възстановен.

За съжаление не можахме да влезем в църквата, понеже имаше решетка с катинар, но лекичко наднихме:

църквата

Направи ни впечатление, че новата част на селото е добре населено и разбрахме, че поминакът тук е основно от каменодобив.

За хапване може да се отбиете в някоя къща за гости, но като цяло няма много заведения.

Селцето е много спокойно и тихо, а ние за час, два нарушихме тишината 🙂

Село Лещен

Лещен

Село Лещен се намира в Западни Родопи, община Гърмен, област Благоевград. Амфитеатралното разположение на къщите благоприятства за разкриването на красива панорамна гледка към Пирин планина. Много от старите къщи там са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил и повечето са превърнати в малки хотели.

Една от забележителностите на с.Лещен е църквата “Св. Параскева”, която датира от 1836 година. Красивите стенописи се открояват с ярки цветове и си заслужават да бъдат видени.

Интересна за туристите е „Глинената къща“, коята се намира в горната част на селото, като продължите по калдаръма, покрай църквата. Сякаш излязла от приказка, тази малка къща е „кацнала“ на южния склон на планината и се кипри със сламения си покрив:)

глинена къща

Ако искате да похапнете вкусно след приятна разходка на чист въздух, препоръчвам к-с „Родопски кът“

Кликнете ТУК за отзив и връзка със сайта на заведението!

Пътека.бг

Село Ковачевица

Kovachevitsa

На около 8 км. след Лещен се намира другият архитектурен шедьовър – с. Ковачевица.

Селото е запазило автентичния си вид от XVIII – XIX век и е обявено за архитектурно-исторически резерват. Къщите са изградени от камък, включително и покривите, които са покрити с тикли.

Бялата черква, „Св.Никола“, построена през 1908 г.  е направена изцяло от камък, и никога не е била реставрирана.

Днес селото наброява около 50 души, постоянни жители и е притегателно място за много туристи и творци, които се възхищават от красотата и романтичния дух на родопската атмосфера.

Почитателите на по-дългите преходи могат да се разходят до резервата „Тъмната гора”, водопада “Сини вир”, скалните образувания „Черната скала” и „Козият камък”.

Бяхме отседнали в село Гърмен, вилно селище „Гърмен Хилс“, което ни беше отправна точка за доста забележителности в района.

Отзив за мястото може да прегледате ТУК.

Съвсем близо до село Гърмен се намира античният римски град „Никополис ад Нестум“.

ТУК може да разгледате видео от мястото.

Между Гърмен и Долен се намира зоокът „Дъбница“. За децата ще бъде прекрасно изживяване да хранят животните и да погалят. На място предлагат хляб и ябълки за да дадете на животните.

Виедео от мястото ТУК

Свързани теми:  Градът на Алеко